Vinkkejä omakuviin

Muutama pikavinkki aloitteleville aikuisille ja aikuisemmille naisille omakuviin, sopii myös vidoihin. Tottakai vinkit sopivat nuoremmillekin naisille. Niin, ja miehille. 

Kun käytän sekä videolla että tässä tekstissä sanaa kamera, se tarkoittaa pokkareita, ns. kroppikennoisia järjestelmäkameroita, kännykkäkameroita, siis kaikkia kameroita.

Aloitan mustista silmänalusista, koska niiden välttely on itselleni niin tuttua. Valon suunta on tässä erityisen tärkeä juttu. 
Ota huomioon, kuinka varjot asettuvat kasvoillesi. Ota peili ja katso itseäsi siinä valossa, jossa aiot kuvata. Käännä kasvojasi hiukan molemmille puolille, nosta leukaa, laske hieman ja huomaat mikä ero jopa sentin kasvojen kääntämisellä on. Valo tekee varjot kasvoillesi ja mikäli se lankeaa ei-niin-imartelevassa kulmassa, tuloksena on selvästi erottuvat silmänaluset. Tietenkin osa mustuudesta silmien alla on ihan rehellista sinerrystä (tai punerrusta) mutta pusseille ei voi edes peitevärit mitään, mutta valon suunnalla voidaan vähän asiaa parantaa. Samoin huono valon tulokulma korostaa ryppyjä, suupielen ympärillä olevia, otsan ilmekraatereita (itselläni) sekä sllmäkulman verkkoja. 

Vältä kuvaamista liian yläviistosta tai alaviistosta. Alaviistosta kuvaaminen korostaa sieraimia ja saattaa - useinkin - aiheuttaa possuefektin... Lisäksi saatat laskea niin paljon leukaa, että saat aikaiseksi kaksoisleuan, vaikka sinulla ei sitä olisikaan.
Liikaa yläviistosta kuvatessa taas poskipäät ja otsa levenevät ja leuka pienenee, myös kaula katoaa. Yläviistosta kuvaaminen tietenkin houkuttelee suunnattomasti meitä lähes viiskymppisiä ja ylikin, näin toki kaulan ja leuanalunen jää piiloon, mutta liioittelu ei ole kunniaksi tässä asiassa. Varsinkaan kuvatessa laajakulmalla. Kauempaa kuvatessa nämä ilmiöt pienenevät.

Värillä ON väliä. Useimpien kameroiden automaattinen valkotasapainoasetus toimii vallan moitteettomasti. Mutta on olemassa tilanteita, jossa ollaan sekavalossa. Mitä sekavalo sitten tarkoittaa? No, että esim. päiväsaikaan sisätiloissa on sekä ulkoa, ikkunasta lankeavaa luonnonvaloa ja siihen sekoittuu keinovaloa eli ihan niitä kodin perusvalaisinten tuottamaa valoa. Silloin kamera ei välttämättä tiedä, mikä on oikea valkotasapaino. ja saatat näyttää esimerkiksi siniseltä. Eli sammuta joko ylimääräiset valot tai laita verhot kiinni, ellet halua väri”virheitä” kuviisi tai ainakin kerro kameralle manuaalisesti, mitä valkotasapainoasetusta noudatetaan. Pienet virheet jossain taustalla ei varmastikaan haittaa, mutta kukapa meistä haluaisi kasvojensa olevan sini-keltaiset?

Laajakulma? No EI, vaan mieluummin telempi. Laajakulman kanssa, mitä useimmat kännykkäkamerat ovat, korostat juuri kertomiani kuvakulmiin liittyviä asioita. Tarpeeksi läheltä kun kuvaat, saat kaupan päälle ison ja korostuneen nenän. Ei välttämättä paras idea, ellet juuri sitä halua. Laajakulma siis korostaa lähimpänä olevia kohteita. 

Tehokeinona näitä kaikkia voi soveltaa, mutta itse kyllä kannatan enemmän mahdollisimman luonnollista otetta. Eli:
Paras kuvakulma ihan omasta kokemuksesta on suunnilleen silmien tasolta tai hiukkasen ylempää kuvattuna. Älä tuo kameraa liian lähelle kasvoja, yleensä jos omin käsin kuvaat itseäsi, on kamera - on se järkkäri tai puhelin - liian lähellä. Tietenkin sekin vaikuttaa, kuinka pitkät kädet satut omaamaan. Mutta, yksi hyvä keino on hankkia esimerkiksi Gorillapod, jolla saat kädellesi lisäpituutta kolmisenkymmentä senttiä, niin ja ei, tämä EI OLE MAINOS vaan kokemusta. Itse lainailen välillä Gorillapodia, itse en sellaista omista. Mukavasti toimii myös kevyt jalusta. Se toimii kameran kanssa myös niin sanottuna seltie stickinä, kun et avaa jalustasi jalkoja.

Tällaisia pikavinkkejä, jospa näistä olisi jollekin aloittelevalle kuvaajalle iloa.

Hurjan usein muuten näkee punaisella matollakin kuvattuja julkkiksia kuvattuna juurikin laajakulmalla, kun kuvaajat joutuvat kuvaamaan heitä liian läheltä ja pukuineen päivineen herrat ja rouvat on saatava kuviin. Ja näyttäähän se hassulta, ylävartalo on korostunut ja jalat tikut ja lyhyet. Ei kommentteja

Kiitos, kun kommentoit!